Zwangerschapskussen kiezen

Voor veel zwangere vrouwen is het moeilijk om goed in slaap te kunnen vallen. Je kunt tijdens de zwangerschap alleen op je rug of op de zij liggen, het kan even duren voordat je de juiste lig houding hebt gevonden om in slaap te vallen. Daar is de zwangerschapskussen voor ontworpen. Het kussen is comfortabel en een hele uitkomst voor mensen met rugklachten. Het kussen biedt ondersteuning aan zowel de buik, nek en rug, daarnaast heb je ook een gezondere zijligging wanneer je slaapt.

Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens, met elk een andere werking.

De verschillende zwangerschapskussens

Je kunt verschillende soorten zwangerschapskussens vinden, die allemaal ontworpen zijn met verschillende functies. Bij het aanschaffen van zo een kussen moet je rekening houden met jouw behoeftes.

Een daarvan is de wig, dit model is de goedkoopste tussen alle zwangerschapskussen. Het is compact en klein, wat handig is. Met dit kussen krijgt je partner nog de kans om een beetje met je te knuffelen tijdens het slapen.
Het kussen kan op verschillende manieren gebruikt worden, je kunt hem onder andere onder je buik plaatsen. Waardoor je buik hierop gaat rusten. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht. Op deze manier slaap je ‘s avonds ook veel beter. Het kussen kan ook achter je rug geplaatst worden. Hierdoor heb je als zwangerevrouw minder woelige slapeloze nachten. Door de kussen onder je hoofd te plaatsen krijg je minder last van maagzuur en reflux.
Houdt bij het kopen van dit kussen rekening mee dat het klein is en alleen maar ondersteuning biedt aan een specifiek deel van het lichaam. Houdt dus rekening met de hoeveelheid steun die je nodig hebt.
Er zijn ook zwangerschapskussens die net zo groot zijn als jijzelf, die flexibel en makkelijk buigbaar is. Het kussen kun je plaatsen tussen je benen en armen, terwijl je hoofd erop rust. Zo krijgen zowel je buik als je hoofd steun.
De totale body voedingskussens zijn in twee formaten te verkrijgen. Namelijk de C en U vorm. Je kunt al raden dat de kussen de vorm van een C en U hebben en bieden steun aan het hele lichaam. De kussens hebben beide dezelfde werking, maar worden op hun eigen manier gebruikt.
De C-vormige kussen klem je tussen je bennen, waardoor je hoofd op het bovenste deel gaat steunen. En je zwangere buik op het middenstuk komt te rusten. Op deze manier wordt jouw gewicht over je hele lichaam verdeeld. En krijgt je rug de nodige steun.

Bij de U-vormige kussen, gebeurt het juist omgekeerd. Hier rust je hoofd op de ronding van de U, dus aan de onderkant van de letter. Aan de andere kant komen je armen en benen, terwijl je rug de ene kant ondersteund wordt.
Deze soort kussens zijn iets groter dan de rest en bieden veel meer ondersteuning.p>

De juiste kussen met de juiste vulling

Nu je al weet in hoeveel formaten het zwangerschapskussen te vinden is, zul jij je wel afvragen van welk materiaal de inhoud gemaakt is.
De goedkoopste vulling zijn de piepschuimballetjes. Deze nemen snel de vorm van het lichaam, maar plakken na veel gebruik aan elkaar. Zo verliest de kussen sneller vorm en steun. De balletjes maken ook een geluid wanneer je beweegt.
Er zijn ook kussens te verkrijgen met een polyester vulling, deze biedt een goede ondersteuning en is zacht. Houdt wel rekening mee dat polyester een stof is die minder goed ademt.
Microparels zijn kleine balletjes gevuld met lucht en licht in gewicht. Daarnaast bieden de balletjes een goede ondersteuning en deuken minder snel in. Het kussen behoudt zijn vorm en je kunt hem nog na de zwangerschap gebruiken.
Ook memory foam is een van de betere kwaliteitsvullingen. Wanneer het schuim indeukt, wordt hij na enkele seconden weer de oude. Memory foam is een stevig materiaal die minder druk oefent op bepaalde lichaamsdelen. Dit maakt het dus een ideale vulling voor de zwangere vrouw haar lichaam.

Zwangerschapskussen als voedingskussen

Je kunt het zwangerschapskussen na de bevalling blijven gebruiken als voedingskussen voor jouw baby. De baby kan hierop liggen, terwijl je borst of flesvoeding geeft. Naarmate de baby ouder wordt kan het kussen ook als steun gebruik worden wanneer die probeert op te zitten. Een zwangerschapskussen biedt, naast een goede nachtrust nog veel meer voordelen voor een zwangere vrouw. Het kussen kan ook na de zwangerschap door gebruikt worden.
Hopelijk zal deze informatie jouw helpen bij het maken van een keuze bij het aanschaffen van jouw zwangerschapskussen. En kun je eindelijk lekker slapen savonds.

Veelgestelde vragen

Waarom is het moeilijk voor veel zwangere vrouwen om in slaap te vallen?

Tijdens de zwangerschap kun je alleen op je rug of op de zij liggen, wat kan resulteren in moeite met het vinden van de juiste lighouding om in slaap te vallen.

Wat is het doel van een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen is ontworpen om comfortabel te zijn en ondersteuning te bieden aan de buik, nek en rug van zwangere vrouwen, en om een gezondere zijligging tijdens het slapen te bevorderen.

Hoeveel verschillende soorten zwangerschapskussens zijn er en wat zijn hun functies?

Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens, zoals de wig, de compacte kussen die onder specifieke delen van het lichaam ondersteuning biedt, en de totale body voedingskussens in C- en U-vorm die het hele lichaam ondersteunen.

Wat zijn de verschillende soorten vullingen voor zwangerschapskussens en wat zijn hun eigenschappen?

De vullingen voor zwangerschapskussens kunnen onder andere bestaan uit piepschuimballetjes, polyester, microparels en memory foam, elk met hun eigen kenmerken zoals snel vorm aannemen, goede ondersteuning bieden en ademend vermogen.

Hoe kan een zwangerschapskussen na de bevalling gebruikt worden?

Een zwangerschapskussen kan na de bevalling gebruikt worden als voedingskussen voor de baby, om te ondersteunen bij borst- of flesvoeding, en later als steun voor de baby tijdens het opgroeien.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een zwangerschapskussen voor een zwangere vrouw?

Naast het bieden van een goede nachtrust, kan een zwangerschapskussen ondersteuning bieden aan het lichaam, helpen bij het vinden van een comfortabele slaaphouding en gebruikt worden voor verschillende doeleinden, waardoor het ook na de zwangerschap van pas kan komen.