Zonnepanelen kopen, waar let je op?

Het is allang bekend dat het aanschaffen van zonnepanelen goed is voor het milieu en na verloop van tijd ook voor jouw portemonnee. Als gevolg van deze kennis hebben nu ruim anderhalf miljoen Nederlandse woningen zonnepanelen. Het duurt even voordat je de investering weer uit de zonnepanelen haalt, maar hierna maak je gebruik van gratis stroom. Dat is natuurlijk interessant, maar waarop moet je precies letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?

Btw-teruggaaf van de zonnepanelen

Bij het aanschaffen van zonnepanelen kun je bij de Belastingdienst vragen om de Btw-teruggaaf. Gemiddeld is de Btw-teruggaaf na het aanschaffen van zonnepanelen €1000,-. Dit is een aardige teruggave, maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

De Belastingdienst categoriseert particulieren die een verzoek indienen om Btw-teruggaaf na aanschaf van zonnepanelen als kleine ondernemers. Dit is heel erg voordelig voor particulieren, omdat zij zo niet alleen de betaalde BTW van de aanschaf van de zonnepanelen terugkrijgen, maar ook de betaalde BTW voor de installatie.

Je kunt gemakkelijk het stappenplan op de Milieu Centraal website bekijken, om zo inzicht te krijgen in wat er gedaan moet worden voor de Btw-teruggaaf. Je kunt ook altijd gebruikmaken van een belastingadviseur. De belastingadviseur wordt dan belast met de taak om jouw aanvraag voor de Btw-teruggaaf in te dienen. Houd er wel rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan het gebruikmaken van een belastingadviseur. Dit komt neer op ongeveer € 100,-.

Heb je een omzet van meer dan € 20.000,-, dan val je niet meer onder deze kleineondernemersregeling (KOR). Haast elke particulier behaalt deze grens niet.

Houd rekening met de aanvraagtermijn

Het is erg fijn dat je de betaalde BTW terug kan krijgen, maar bedenk wel dat dit binnen een bepaalde tijd moet gebeuren. Je moet de BTW namelijk terugvragen binnen 6 maanden na einde van het kalenderjaar. Koop je de zonnepanelen dus in het jaar 2022, dan moet je rekening houden met de deadline van 1 juli 2023.

Ben je toch te laat? Probeer dan de BTW terug te vragen bij de belastinginspecteur. Je verzoekt dan om een ambtshalve teruggaaf. Dit verzoek mag je tot 5 jaar nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft indienen. Vervelend hieraan is het feit dat je geen bezwaar kunt maken op de beslissing van de belastinginspecteur. Wordt je aanvraag afgekeurd dan is er geen kans meer om de door jou betaalde BTW terug te krijgen. Erg zonde! Houd daarom de deadline goed in de gaten.

Is er kans op subsidie bij aanschaf van zonnepanelen?

Helaas is er voor de aanschaf van zonnepanelen geen landelijke subsidie. Er is wel de mogelijkheid om binnen bepaalde gemeenten een zonnepanelen subsidieregeling te krijgen of gebruik te maken van voordelige leningen. De landelijke aankoopsubsidie bestond er wel, maar die is in het jaar 2013 opgeheven.

Het feit dat je binnen bepaalde gemeenten nog wel gebruik kan maken van een subsidieregeling of een lening, gekoppeld met het feit dat je de aanvraag voor Btw-teruggaaf kunt indienen, maken het nog steeds interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Ook heb je nog steeds de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de overheid een bijdrage levert aan de opbrengst van jouw zonnepanelen.

Hoe snel voordat ik de zonnepanelen terugverdiend heb?

Stel je laat een gemiddeld aantal van 12 zonnepanelen installeren. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 5000,-. In deze berekening is de € 1000,- die je aan BTW terug kan krijgen al meegenomen. Elk paneel zorgt voor 330 WP. Vermenigvuldig je dit keer 12, dan heb je 3960 WP. De zonnepanelen zorgen dan jaarlijks voor gemiddeld 3500 kWh aan stroom. Volgens de elektriciteitsprijs van juli 2021 (€ 0,24 per kWh), bespaar je jaarlijks ongeveer € 840,-.

De situaties per woning kunnen erg verschillen. Zo kan er meer moeten worden uitgegeven aan meerwerkkosten. Ook de soort omvormer en wat voor garantie er gegeven wordt kan er verschillen.

Omdat de energieprijzen flink omhoog zijn gegaan, is de verdientijd voor de zonnepanelen een stuk korter. Volgens bovenstaand voorbeeld doe je er nu 5 jaar over om de investering in de zonnepanelen terug te verdienen (bij het terugkrijgen van de Btw-teruggaaf).