Zo koop jij de beste hometrainer

Een rit maken op de hometrainer is een gezonde bezigheid, dat hoeven wij jou vast niet uit te leggen. Het is echter wel belangrijk om voor jezelf een aantal doelen te stellen. Wat wil jij bijvoorbeeld bereiken met jouw ritjes op de hometrainer? Denk bijvoorbeeld aan afvallen, revalideren of aan jouw conditie werken. Kijk daarnaast naar jouw lichaam, zoals jouw gewicht en de staat van jouw benen en heupen. Iedere hometrainer heeft namelijk zijn eigen draaggewicht en instap. In dit artikel lees je hoe je een hometrainer kunt kopen die bij jou past.

Inhoudsopgave

  1. Weerstandsniveaus van de hometrainer;
  2. Trainingsprogramma’s;
  3. Gewicht van het vliegwiel;
  4. Kijk naar jouw lichaamslengte;
  5. Het gewicht en de omvang;
  6. De instap van de hometrainer;
  7. Zithouding hometrainer;
  8. Let op de crank.

1 Weerstandsniveaus van de hometrainer

Wil je veel uitdaging? Koop dan een hometrainer die over veel weerstandsniveaus beschikt. Op die manier kun je de training steeds een stukje zwaarder maken en ben je minder snel uitgekeken op jouw hometrainer. Daarnaast zorgt het voor meer diversiteit in jouw trainingen. Vaak betaal je wel iets meer voor een hometrainer met een hoog aantal weerstandsniveaus, maar dit is het wel waard wanneer je jouw trainingsdoelen serieus neemt.

2 Trainingsprogramma’s

Niet iedere hometrainer beschikt over een trainingsprogramma. Een trainingsprogramma kan jou ondersteunen bij een specifieke training. Denk bijvoorbeeld aan het trainen op hartslag en wattage. Trainen op wattage is perfect wanneer je bijvoorbeeld moet revalideren. Heb je een specifiek doel? Kijk dan naar de trainingsprogramma’s die een hometrainer te bieden heeft.

3 Gewicht van het vliegwiel

Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender de trapbeweging. Het is echter verstandig om jouw ogen daar niet op blind te staren. Een vliegwiel met een lichter gewicht en een goed remsysteem, is vaak beter dan een zwaar vliegwiel met slecht remsysteem. Probeer daar dus een balans in te vinden. Je kunt bijvoorbeeld de reviews van een hometrainer lezen. Een zwaar vliegwiel laat jou daarnaast intensiever trainen, het gaat vaak samen met een hoog aantal weerstandsniveaus.

4 Kijk naar jouw lichaamslengte

Ben je lang? Kijk dan naar de maximale gebruikerslengte, zo kun je het stuur en het zadel op een passende hoogte zetten. Een goede houding is belangrijk, je wilt na het trainen geen pijnlijke nek of rug krijgen.

5 Het gewicht en de omvang

Een zware hometrainer is veiliger te gebruiken, dit omdat het gewicht hem stabieler maakt. Zo kun je veilig en intensief trainen. Vaak zegt het gewicht ook iets over de kwaliteit van de hometrainer, denk bijvoorbeeld aan een frame van ijzer. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een zware hometrainer met transportwielen, of een variant die je kunt inklappen.

6 De instap van de hometrainer

Ben je met alle respect wat ouder? Heb je last van een blessure en wil je revalideren? Kies dan voor een hometrainer met een lage instap. De trappers van een hometrainer met lage instap zitten een stuk lager, zo hoef je jouw benen niet ver omhoog te tillen. Daarnaast is de kast verder naar achteren gemonteerd, op die manier hoef je daar niet over heen te stappen.

7 Zithouding hometrainer

De zithouding tijdens jouw training is natuurlijk erg belangrijk. Je moet het zadel op heuphoogte kunnen zetten. Kies dus voor een hometrainer met een verstelbaar zadel en stuur. Het is belangrijk dat jouw knie 5 tot 10 graden gebogen is, wanneer jouw voet op het laagst mogelijke punt van de trapper staat. Zorg ook dat je niet te ver van het stuur af zit, de horizontale verstelbaarheid is dus ook belangrijk.

8 Let op de crank

De crank is een belangrijk onderdeel van de hometrainer. Dit is het stuk dat de trappers en de aandrijfas met elkaar verbind. Een crank kan uit één deel bestaan, maar ook uit twee of drie delen. Vaak zijn de hometrainers met een driedelige crank duurder. Dit komt omdat je een crank die bestaat uit meerdere delen, gemakkelijker kunt vervangen.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel, de meest geschikte hometrainer kunt vinden.