Zilvervisjes bestrijden

De zilvervis is een van de meest voorkomende soorten huiselijk ongedierte. In woningen in de stad is het niet moeilijk dit zilverkleurige insect tegen te komen tussen de bladzijden of op plaatsen waar zich papier of karton heeft opgehoopt.

Gewoonlijk voeden zilvervisjes zich met zetmeel of materialen die chitine bevatten, zoals huidschilfers en haar. Zo kunnen zij thuis verschillende soorten papier, kleding, gordijnen en lakens consumeren, alsmede voedsel dat de verbinding bevat. Deze insecten zijn actiever in de warmste perioden van het jaar, wanneer de verzorging moet worden geïntensiveerd.

Er zijn geen rapporten die deze insecten in verband brengen met gezondheidsrisico’s, zoals de overdracht van ziekten. Zij kunnen echter economische schade veroorzaken door het verlies van voedsel, weefsel en beschadigde boeken. Als je dus wilt weten hoe zilvervisjes bestrijden het beste gedaan kan worden, lees dan verder

Zilvervisjes bestrijden

1. Stofzuiger
Alvorens een afweermiddel te kiezen, is het essentieel om motten en eventuele eitjes in huis te elimineren. Stofzuig daartoe regelmatig kasten, laden en muren. Vergeet daarna niet het vuil van de stofzuiger te verwijderen.

2. Azijn
Azijn is een van de belangrijkste producten in de huishoudelijke schoonmaak en is uitstekend geschikt om motten op afstand te houden. Maak een mengsel van water en azijn in een verhouding van één op één en breng dit op de meubelen aan met behulp van een spuit en een zachte doek.

4. Citroengras
Knip wat verse citroengrasblaadjes, doe ze in stoffen zakjes en verspreid ze over je kasten en lades. Jouw kasten krijgen niet alleen een aangename geur, maar motten en andere insecten komen er ook niet in de buurt. Vervang de zakjes elke maand.

5. Kruidnagel
Als je geen citroengras wilt gebruiken, kunt je kruidnagel gebruiken, want het effect is hetzelfde. Maak zakjes met kruidnagels en strooi ze op plaatsen waar zich boeken en kleren bevinden. Naast het voorkomen van zilvervisjes, weren kruidnagels ook andere insecten af, zoals mieren en vliegen. Vervang de zakjes elke 3 maanden. En maak je geen zorgen, je kleren zullen niet naar kruidnagel ruiken.

6. Laurierblad
Nog een betaalbare en natuurlijke optie. Neem drie nieuwe laurierblaadjes, doe ze in zakjes en leg ze in kleerkasten en rekken. Vergeet niet de zakjes elke 3 maanden te vervangen.

7. Lavendel
Essentiële olie van lavendel laat een zeer aangename geur achter en is in staat motten weg te houden van jouw kleding. Doe hiervoor een paar druppels in een sprayflesje met water en gebruik dit op kleding voordat je ze opbergt. Al deze methoden zijn gemakkelijk, snel, goedkoop en zeer doeltreffend. In korte tijd zult je het verschil al zien.

Hoe zilvervisjes te vermijden
Houd jouw huis geventileerd: zilvervisjes houden van donkere plaatsen. Zet de ramen open, laat de lucht circuleren en laat het zonlicht regelmatig binnen. Behalve dat het gezond is, zal het ook voorkomen dat er nieuwe insecten verschijnen.

Vocht wegnemen: vochtigheid in de muur is zeer bevorderlijk voor het ontstaan van muurmotten. Maak muren en plafonds waterdicht en verhelp eventuele lekken. Deze maatregelen voorkomen motten en schimmel en helpen jouw huis en meubels langer mooi te houden.

Maak kasten, boeken en kasten regelmatig schoon: houd jouw huis schoon en stofvrij. Boeken, boekenplanken en kasten moeten voortdurend schoon en vrij van vocht zijn. In de keuken moet besmet voedsel worden weggegooid.

Bewaar levensmiddelen in verzegelde potten: Hebt je wel eens een levensmiddel geopend en het niet volledig geconsumeerd? Doe het in een hermetisch afgesloten pot. Dit zal voorkomen dat motten jouw huis binnendringen op zoek naar voedsel.

Waarom gebruikt je geen naftaleen?
Misschien is jouw eerste gedachte bij het uitroeien van motten: heel simpel, gewoon mottenballen gebruiken. Mottenballen houden de insecten echt weg. Het probleem is echter dat het giftig is voor mens en dier en hoofdpijn, oog- en huidirritatie en zelfs lever- en nierbeschadiging kan veroorzaken.

Om besmettingen te voorkomen, moet je jouw huis voortdurend in de gaten houden en het schoon en geventileerd houden.