6 manieren om zevenblad uit jouw tuin te verwijderen

Wist je dat zevenblad niet alleen jouw gazon er lelijk laat uitzien, maar ook energie uit jouw tuin verbruikt? Deze onkruiden groeien en planten zich zeer snel voort en gebruiken de voedingsstoffen van andere planten om zich te ontwikkelen. Daarom is het noodzakelijk zevenblad regelmatig te verwijderen.

Deze planten kunnen op elk moment in jouw tuin verschijnen. Er zijn vele factoren die ze kunnen doen verschijnen: dieren die zaden dragen, de wind en vele andere. Zelfs bepaalde omstandigheden in jouw eigen tuin kunnen hun verschijning bevorderen! Daarom is het zeer belangrijk om de tuin regelmatig te onderhouden.

Om de taak gemakkelijker te maken en de verspreiding van zevenblad en andere gevaren voor jouw aanplanting te voorkomen, moet je enkele eenvoudige en snelle oplossingen voor het dagelijkse tuinieren leren kennen. Bekijk ze!

1. Kies het beste moment om het zevenblad te verwijderen

Het verzamelen van het onkruid moet gebeuren op droge dagen na perioden van regen, wanneer de grond pluizig is en de plant gemakkelijk loskomt. Ook de keuze van de tijd van het jaar is belangrijk: laat het niet staan tot het warm is, want dan zijn de wortels al gevestigd.

Verwijderen in het voorjaar is de beste optie, omdat, zoals eerder gezegd, de grond dan meestal vochtiger is. Op dezelfde manier bieden de winter en de herfst betere omstandigheden voor het schoonmaken.

2. Hergebruik zevenblad

Onthoud dat alles in de natuur gebruikt kan worden. Als het droog weer is, laat je het zevenblad, nadat je het uit de grond hebt verwijderd, op de plek staan zodat het verteert en meststof wordt. Pas echter op dat er geen onkruidzaden op de grond blijven liggen. Anders is je werk nutteloos. Snij de bovenste bladeren af en gebruik ze.

3. Kijk uit voor aangetaste planten

Als op de plaats van jouw bloemen onkruid is gekiemd en zich heeft ontwikkeld, moet je het misschien vervangen. Vergeet niet alle sporen van onkruidzaden die in de grond zijn achtergebleven, te verwijderen. Voor de zekerheid kunt je het beste het substraat verversen voordat je jouw bloemen weer gaat planten.

4. Gebruik kokend water

Zevenblad groeit niet alleen in tuinen. Aangezien het resistente planten zijn, kan elke plaats het begin zijn van hun ontwikkeling. Sommige verschijnen in scheuren in trottoirs en muren, bijvoorbeeld. In deze gevallen kunt je ze het best volledig verwijderen met kokend water, dat het gemakkelijker maakt de wortels volledig te verwijderen. Daarna verdient het aanbeveling de scheur of spleet met cement af te dekken, zodat er niet opnieuw onkruid kan ontstaan.

5. Breng een water en azijn oplossing

Witte azijn is geweldig voor de behandeling van zevenblad. Maak thuis zelf een oplossing van water en witte azijn. Meng steeds dezelfde hoeveelheden van de twee ingrediƫnten en breng het aan of spuit het op de wortels. Pas echter op dat de oplossing niet op jouw bloemen of andere gewassen in de buurt terechtkomt. In sommige gevallen doet zout de wortels uitdrogen, maar het kan ook de bodem schaden doordat het de pH-waarde ervan uit balans brengt. Gooi maar een klein beetje en het zal genoeg zijn.

6. Elimineer natuurlijk licht

Zonlicht is essentieel voor de groei van planten. Om onkruidgroei te voorkomen, moet de grond daarom worden bedekt met bladeren, stro of mulch in een laag van ten minste 5 cm dik. Deze extra beschermlaag voorkomt dat het zonlicht de wiet bereikt. Het voorkomt ook dat door de wind meegevoerde zaden in de grond vallen en ontkiemen. Maar zorg ervoor dat je de mulch van tijd tot tijd verwijdert om de andere planten niet te beschadigen.

De goede kant van zevenblad

In de natuur kan zevenblad in bepaalde situaties ook voordelen opleveren. Als je bijvoorbeeld onkruid in de grond van jouw tuin ziet, controleer dan de kwaliteit van jouw grond.

Sommige onkruiden kunnen erop wijzen dat de pH van de bodem niet in evenwicht is, of dat er een tekort is aan basische stoffen zoals stikstof. In de natuur dienen ze vooral om de bodem te herbevolken en opnieuw leven te zaaien. Dus, voordat je het onkruid uit jouw plantage verwijdert, analyseer wat er aan de hand kan zijn.