A lijn jurk van Pauw

Ik ben altijd gefascineerd geweest over A lijn jurken. Niets is volgens mij zo elegant en tijdloos als een A lijn jurk. En “lucky me”, ik heb er een gevonden die alles heeft wat ik zocht! Mooie getailleerde lijnen zijn elegant en ze laten de minder goede kanten van mijn figuur toch perfect verhullen. Wat maakt A lijn jurken zo bijzonder?

De geschiedenis van de A lijn jurk voert ons terug naar 1955. Christian Dior introduceerde de term A lijn als naam van zijn nieuwe collectie. Voor die tijd zag je vooral strakke bovenlijfjes (ja, zo heet dat nou eenmaal…) met mouwtjes in jurken en blouses, een wespentaille met wijd uitlopende rok. Daarmee werd een zandloper-achtig silhouet gecreëerd. De A lijn vorm onderscheidt zich daarvan doordat het bovenste gedeelte van de jurken smaller werd, waardoor het silhouet van de jurk een A vormde. Smal aan de bovenkant, niet meer zo heel strak om de taille en wel wijd uitlopend naar beneden. Dat zorgde voor meer bewegingsvrijheid met toch nog steeds een elegant silhouet.

Yves Saint Laurent bleef in opvolging van Dior voortborduren op de A lijn vorm. Hij bracht een nieuwe lijn uit van zogenaamde trapeze jurken. Deze jurken waren in de schouders getailleerd en waaierden uit in een A vorm. In de jaren 60 en 70 waren dit soort jurken erg populair en deze trend herleefde belangstelling aan het eind van de jaren 90 en in het begin van de jaren 2000. Daarmee werden ze een van de meest populaire silhouetten van nu.

Hoe ziet een A lijn jurk er uit?

A-lijn jurken zijn er tegenwoordig in allerlei vormen. Ze hebben naden die in lengte variëren van lange, volle rokken tot kortere modellen die boven de knieën eindigen. Daarnaast hebben ze meerdere soorten halslijnen. Klassiekers zijn natuurlijk de mouwloze halslijn, maar ook half van de schouder afhangend, korte strakke mouwtjes of lange mouwen.

In principe sluit iedere A lijn jurk aan bij de schouders of in de taille. De smalle pasvorm aan de bovenkant typeert de A lijn jurken. Ze moeten aan de bovenkant een smalle pasvorm hebben, zodat de letter “A” wordt gecreëerd. Dus moeten ze aan de bovenkant strak getailleerd zijn, ofwel nauwsluitend bij de schouders, ofwel een strak getailleerd bovenlijfje hebben vanaf de schouders tot aan de taille. Pas daarna moeten ze uitwaaieren.

De waaiervorm vanaf de taille naar beneden loopt vanaf de taille naar de onder zoom toe. Om de klassieke driehoekige vorm van een A te creëren, moeten A-lijn jurken uitwaaieren naarmate ze naar de onder zoom toe bewegen. A-lijn jurken kunnen vanaf de schouders of vanaf de taille uitwaaieren om de wijde “bodemvorm” te creëren. Vaak worden deze rokken geknipt in banen die uitlopen en ontstaat een licht klokkend effect zoals in klokrokken. Zodoende krijg je vanaf de heupen een uitwaaierende rok die comfortabel zit.

Vaak zitten er daarom geen versiersels of extra zakken aan A lijn jurken. Dat soort bewerkelijke details kan de drapering van de stof beïnvloeden. Daarom zie je vaak ook geen splitjes in A lijn jurken, omdat dat ook de “val” van de stof beïnvloedt. Wat die “val” precies doet als effect voor je silhouet, zie je pas echt goed als je gaat passen met behulp van bekwaam winkelpersoneel. Ik ga bij alles wat ik aanschaf wel altijd voor kwaliteit, omdat een mooie stof nou eenmaal beter valt. Bovendien gaat stof van goede kwaliteit veel langer mee.

Het was voor mijn figuur niet echt eenvoudig een jurk te vinden van mooie kwaliteit. Ik heb hier en daar iets te verbergen qua mijn figuur en dacht altijd dat een A lijn jurk niet iets voor mij was. Maar na een sessie passen bij Pauw kwam ik er achter dat een A lijn jurk juist erg flatteus kan zijn. Ik ben erg blij met mijn prachtige A lijn jurk van Pauw. Klasse straal je uit, en dat gaat makkelijk in de gestroomlijnde look van mijn nieuwe jurk!