Gootsteen ontstoppen met deze tips

Je kent het wel. Het water loopt niet snel meer door het afvoerputje heen en soms blijft er zelfs een laagje water staan. De gootsteen is verstopt. Gelukkig zijn er verschillende manieren voor het ontstoppen van de gootsteen.

Gootsteen ontstoppen met een plopper

De snelste manier om het vuil uit de gootsteen te krijgen is met behulp van een ‘plopper’ of ‘zuigontstopper’ Bij iedere huishoudwinkel of supermarkt is er wel een te vinden. Begin eerst met een laagje water in de gootsteen te laten lopen en zet daarna de plopper over het afvoerputje heen. Duw nu de stok naar beneden en trek deze daarna weer omhoog. Zo pomp je, als het ware, water en lucht door de afvoerbuis en breng je het vuil in beweging. Veel van het vuil zal eerst omhoog komen de gootsteen in. Dit kun je dan direct verwijderen en weggooien. Omdat het vaak erg smerig is kun je hier het beste schoonmaakhandschoenen bij aantrekken. Na deze methode een aantal keren te hebben toegepast, zal het meeste grove vuil er wel uit zijn en is de kans groot dat de gootsteen weer goed door loopt.

Gootsteen ontstoppen met soda

Met een beetje baking soda of zuiveringszout kun je een verstopte gootsteen behandelen. Om te beginnen verwijder je eerst al het vuil waar je zo bij kunt. Dit kunnen etensresten zijn, haren of ander vuil dat niet doorgespoeld is. Dit kan een vies werkje zijn en daarom is het verstandig om schoonmaakhandschoenen aan te trekken. Als het grove vuil verwijderd is, giet dan een beetje kokend water door het afvoerputje. Dit zorgt ervoor dat het overige vuil zachter wordt en makkelijker los laat. Voeg nu een kopje baking soda of zuiveringszout toe. Strooi dit in en op het afvoerputje. Voor het beste effect giet je er een scheut (schoonmaak)azijn overheen. Het zout zal snel en hevig beginnen te schuimen vanwege het zuur van de azijn. Als je geen azijn in huis hebt zal het zout ook wel zijn werk doen, maar zal het effect iets minder zijn. Als het schuimen is gestopt kun je alles nog eens goed doorspoelen met kokend water. In de meeste gevallen is deze manier voldoende om de gootsteen volledig te ontstoppen.

Ontstoppingsmiddel gebruiken

Wanneer de bovenstaande methoden niet voldoende blijken te zijn kun je ook nog met een ontstoppingsmiddel aan de gang. Ook dit zal bij de meeste supermarkten en huishoudwinkels te verkrijgen zijn. Vaak zal het op een zelfde manier toegepast worden als zuiveringszout en azijn maar lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Draag ook schoonmaakhandschoenen want de meeste ontstoppingsmiddelen zijn zeer agressief. Dat is ook direct het nadeel van het gebruik van een ontstoppingsmiddel. Soms is het zo agressief dat het zelfs de afvoer kan beschadigen en het is natuurlijk ook erg schadelijk voor het milieu.

Alternatieve methode voor het ontstoppen van de gootsteen

Wanneer je geen van bovenstaande spullen in huis hebt zijn er ook alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld Cola in de afvoer gieten en dit een aantal uren laten inweken. Spoel het hierna door met heet water en het kan al opgelost zijn. Ook kun je een tuinslang aansluiten op de kraan en deze in de afvoer steken. Dan zet je de kraan aan zodat door de kracht van het water het vuil wordt weg gespoeld. Probeer hierbij wel het afvoerputje goed af te schermen want er kan ook water terug omhoog spuiten. Als het probleem dieper zit zullen deze manieren niet helpen en kun je nog proberen om met een ontstoppingsveer de afvoer in te gaan. Dit is een flexibele metalen veer welke je door de bochten van de afvoer kunt duwen zodat je het vuil los kunt porren.