Gezondheidsvoordelen van een hoelahoep

De hoelahoep bestaat al tientallen jaren, maar is tegenwoordig weer helemaal terug als fitness trend. En dat is ook niet zo gek. Niet alleen is het een leuke manier van bewegen, het heeft ook nog eens een heleboel voordelen voor je gezondheid.

Spieren die je traint met een hoelahoep

Hoelahoepen is een serieuze work-out. Met name de spieren in je buik, rug, billen en worden getraind. In vergelijking met de hoelahoeps die je misschien nog kent uit je kindertijd, zijn hoelahoeps voor volwassenen groter en vrijwel allemaal verzwaard. Dit maakt het niet alleen makkelijker om ze rond te draaien, ze zorgen ook nog eens voor een extra training van je buik- en rugspieren. Ben je eenmaal vaardig in het laten ronddraaien van de hoepel om je taille, dan kun je ook andere spieren gaan trainen door variaties aan te brengen. Om je lichaam aan beide kanten gelijkmatig te belasten, moet je beide kanten opdraaien. Je draait dus de eerste helft van de tijd de hoelahoep de ene kant op en daarna de andere kant.

Lage rugpijn verlichten met een hoelahoep

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. De oorzaak van lage rugpijn zijn vaak te slappe spieren in de onderrug. Door deze spieren te trainen, zul je minder vaak pijnklachten hebben. Met de hoelahoep train je naast je buikspieren, ook de spieren in je onderrug. Daarom is dit een uitstekende manier om lage rugpijn te verminderen of te voorkomen.

Een beter figuur door de hoelahoep

Door het gebruik van de hoelahoep verbrand je vet rond de buik en de heupen. Je krijgt daardoor een mooier figuur. Doe je een intervaltraining met de hoelahoep, waarbij je korte periodes zo snel mogelijk gaat, dan verbrand je ook nog eens veel extra calorieën, wat uiteindelijk natuurlijk ook terug te zien is in je figuur.

Hoelahoeps zijn er in ronde vorm en met golven aan de binnenkant. De golven zorgen voor een licht massage effect. Massage hoelahoeps hebben aan de binnenkant massageknoppen die de doorbloeding van de huid en het bindweefsel stimuleren. Ook je organen gaan door deze massage beter functioneren en dat verbetert weer je algehele gezondheid.

Een sterkere core en een betere conditie

Doordat de hoelahoep vooral je buik- en je rugspieren traint, krijg je een sterkere romp. Dit is belangrijk, omdat dit gedeelte van je lichaam zorgt voor je kernstabiliteit. Door deze te verstevigen krijg je een betere lichaamshouding. Je voorkomt daarmee niet alleen de eerder genoemde rugklachten. Het kan ook problemen met je knieën en enkels voorkomen. Bovendien verbetert ook je motoriek.

Regelmatig hoelahoepen zorgt bovendien voor een betere conditie. Je moet voortdurend bewegen om de hoepel draaiend te houden en verhoogt op die manier je hartslag. Om te profiteren van de gezondheidseffecten zou je het vijf dagen in de week minimaal tien minuten moeten doen. Maar bouw het wel langzaam op. Sommige mensen hebben snel last van blauwe plekken. Langzaam opbouwen voorkomt dit. Begin met 2 minuten per dag en bouw het langzaam op naar 20 of 30 minuten.